Van Bus tot Camper

Voorbereiding Exterieur Water Elektra Interieur Inbouw Verbouwing Links
Voorbereiding Exterieur water elektra interieur inbouw de verbouwing links
Het hoofdstuk elektra
Dit is iets dat je niet zomaar moet doen, maar denk hier goed over na. Zelf hebben we eerst een schema gemaakt waar alle aansluitingen moeten komen. Waar komt de verlichting, hoeveel lichtpunten, aansluitingen voor 220v , de boiler, de koelkast, de centrale regeling van een alles en ga zo maar even door. Op advies van JWG Campers hebben we als centrale eenheid voor de stroomvoorziening gekomen voor de PC-100 (Reimo). Met behulp van deze eenheid heb je alles prima geregeld, zelfs het opladen van de tweede accu is met deze eeheid eenvoudig te regelen. Het schema hebben we vervolgens gemaakt in excel (ik had toen nog niet de beschikking over OpenOffice, maar wellicht dat 'Calc' nog betere opties biedt).
de centrale eenheid
schema  
Het eerste dat we gedaan hebben is de exacte plaats bepalen van waar de centrale eenheid komt en waar het elektra dus in de bus bij elkaar komt. Omdat de binnenzijde van de dakgoot prima plaats bood om de bedrading aan te leggen hebben we een uitsparing in de goot gemaakt om de bedrading te kunnen leiden naar de plaats van de centrale eenheid.Voordat de triplex wanden geplaatst gaan worden moet de bedrading een definitief plaatsje krijgen achter de wanden. Hiernaast de bedrading voor de waterpomp (eerste foto) en op de tweede foto voor het keukengedeelte, de kraan en een elektrische boiler.  
Aansluiten stroomvoorziening
De bedrading, zowel de 12v als de 220v komt onder de plaats waar de koelkast komt bij elkaar. Hier komt de tweede accu te staan en het oplaad apparaat. De elektronische regelkast van de pc-100 krijgt hier een plaatsje en ook de schakelkast voor het 220v deel. Vanaf deze schakelkast monteren we een stekker voor voor de 220v afnemers, de boiler, deel van de verlichting en een aantal stopcontacten.
pc100