Van Bus tot Camper

Voorbereiding Exterieur Water Elektra Interieur Inbouw Verbouwing Links
Voorbereiding Exterieur water elektra interieur inbouw de verbouwing links
Het verhoogde dak
Na het plaatsen van het verhoogde dak, moeten er spanten ter versteviging aangebracht worden met daartussen latten die als ophangpunten, voor de later aan te brengen kastjes gaan dienen. Doordat het dak nogal wat verspringingen in zich had, was dit een bewerkelijke klus. Iedere spant moest d.m.v. een mal te pas worden gemaakt. Ter besparing van gewicht hebben we spanten genomen van 18mm dikte. Totaal zijn er in het dak 17 spanten geplaatst. Na eerst het Net te hebben afgezocht naar de kit ervaringen, hebben we uiteindelijk een kit via JWG-Campers aangeschaft; zij beschikken tenslotte over jaren ervaring en konden ons hierin prima adviseren. De adviezen op het Net waren bij tijden wijle nogal tegenstrijdig. Als 'stut' hebben voor enkele euro's een paar verstelbare (witters)stokken aangeschaft bij de plaatselijke Hornbach. Een prima werkende oplossing.
verhoogde dak
Spanten zetten
Het plaatsen van spanten boven de cabine leek lastig te worden. Maar door gebruik te maken van een paar tengel latjes en sate prikkers werd ook dit probleem getackeld. Door gebruikmaking van de sate prikkers kregen we een exacte mal van de binnenzijde boven de cabine. Deze vervolgens op een stuk hout uitgetekend en uitgezaagd. Nadat ook dezen met dak waren verlijmd, werden tussen de diverse spanten op de plaats waar de kastjes moeten gaan komen, regelwerk gemaakt dat kan (moet) dienen voor de ophanging hiervan. Na de realisatie hiervan werd het tijd om het elektrisch een aantal stappen verder uit te werken.
spanten
Vloer
Voordat de houten vloer (18mm watervast verlijmd multiplex) werd gemonteerd, hebben we eerst een isolatielaag aangelegd. Deze bestaat uit een 5mm dikke soort van tempex dat ook voor laminaat vloeren wordt gebruikt. Isoleert prima het geluid, werd met een aantal decibels gereduceerd. De 18mm dikke vloer vormt ook een prima en stevige basis om de rest van de inrichting mee te verschroeven. De vloer is als een soort van puzzel in elkaar verlegd op basis van 'veer groef' met aluminium 'veren'.
de vloer
De wanden
Na het plaatsen en afkitten van de vloer kon, na een welkome vakantie onderbreking van een aantal weken in Denemarken, de bouw weer worden opgepakt. Als eerste werden in de weg zittende metalen delen weg ge-flexed. Op deze plaats werd de uitsparing voor het bed gerealiseerd. De rondzit achterin kon worden omgebouwd tot en twee persoonsbed van ongeveer 130cm x 195cm.
Na het verwijderen van de metalen horizontale spanten, op de plaats waar de ramen moeten komen, werden de houten spanten ten behoeve van de zijwanden geplaatst. Bij het plaatsen hiervan werd, uiteraard, direct rekening gehouden met de uitsparing van het bed. Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal (X-treme 2cm) werd de bedrading voor de pomp, het kraantje, de boiler en de verlichting voor achter in de 'bedbank' aangelegd. De volgende stap werd het aanbrengen van 4mm dik triplex. Deze plaat werd hier eerst te pas gemaakt zonder deze te monteren. Dit hebben we gedaan om eerst de uitsparing voor het raam in de zijwand van de LT te maken, de triplex wand er tegen, om zodoende het raam op eenvoudige wijze te kunnen aftekenen. Raamplaatsen en wand ervoor. Klaar. Tenminste.... Nu de overige delen van de wanden bekleden met triplex.
bekleden
Het bekleden van de binnenzijde
Voor het bekleden van de wanden hebben we uiteindelijk gekozen voor een lichte 3mm dikke vinylsoort. Het bekleden was lastiger dan verwacht maar uiteindelijk was het resultaat toch prima. Voor het verlijmen van de vinyl hebben we een permanente vloerbedekking lijm van Bison genomen. Deze moest eerst 10 a 15 minuten uitharden waarna het vinyl geplakt kon worden. Het voordeel van deze lijmsoort t.o.v. Bisontix (voor het verlijmen van de isolatie) is dat je de vinyl nog enigszins kon verschuiven.
de wanden
De vloer afwerking
Als laatste onderdeel voor als het gaat om de afwerking van de wanden, plafond, was de vloer aan de beurt. Als bekleding hebben we gekozen voor een overwegend blauwe vinyl bedekking van 3mm dik. Nadat dit er in lag, begon het er toch meer op te lijken. Het vinyl op de vloer hebben we niet verlijmd maar los erin gelegd. Als de meubelen om hun plek gaan komen kan het toch geen kant meer op, en mocht je het ooit nog eens willen vervangen, het is tenslotte ook enigszins aan slijtage onderhevig, dan is het tenminste niet verlijmd.
vloer afgewerkt