Van Bus tot Camper

Voorbereiding Exterieur Water Elektra Interieur Inbouw Verbouwing Links
Voorbereiding Exterieur water elektra interieur inbouw de verbouwing links

afvoer en aanvoer

Als je met het bouwen van een camper begint kom je er steeds meer achter dat het in feite niets meer en niets minder is dan het bouwen van een huis. Alleen dan iets kleiner. Zoals ook bij woningen, moet je voordat gestart wordt met het opbouwen/inbouwen van het interieur, rekening gehouden worden met de aanvoerpunten van het water en de afvoer hiervan.

Afvoer vuilwater

Om het vuile water te kunnen afvoeren wordt de tank onder de toiletruimte voorzien van een afvoerkraan met een diameter van 25mm. De verwachting is dat we het afvalwater dan op een relatief vlotte wijze kunnen afvoeren. Nu maar hopen dat de praktijk ook zo uitpakt. Voordeeel van deze kraan is dat deze minder ruimte inneemt dan het zgn. schuifsysteem en ook als je op de 'kleintjes' let. Maar het overgrote voordeel is toch wel de afmeting van het ding. Het is de bedoeling dat we de beide vuilwatertanks op elkaar gaan aansluiten om zodoende de aftap te regelen via de tank die onder de toiletruimte aan de bestuurderszijde zit. De aftap zit dan direct boven het bestuurdersdeel waardoor het manoeuvreren boven een afwaterplaats ook eenvoudiger, dan wel goed te overzien is. De eerste tank wordt eveneens voorzien van een, hoe noemen we dit 'een soort van 'vol' sensor. Deze wordt later doorverbonden met de andere vuilwatertank. In de camper ontvangen we dan elektronisch informatie over het vol zijn van de tanks.

De beide vuilwatertanks worden verbonden. De sensoren die informatie moeten geven over de volstand, worden net als het afvoergedeelte ook doorverbonden. Als het goed is krijgen we op deze wijze de informatie door als een van beide tanks (bijna) vol is. Het aftappen kan dan aan de linkerzijde, de bestuurderszijde geschieden.

water
Schoon water
Ook schoon water heeft aandacht nodig. Daarom de schoonwatertank, zoals getoond bij 'Exterieur' .
Hier gaan we nog een aantal details toelichten. Nadat een deel van de inrichting is gerealiseerd, wordt eerst de pomp (een Johnson)
op de schoonwatertank aangesloten. Om de schoonwatertank eenvoudig te kunnen laten leeglopen wordt aan de uitgang van de
tank een kraantje gemonteerd.
 
water

Water en het keukenblok

In het keukenblijk wordt de boiler geplaatst (220v) een van zes liter. Zodat we altijd warm water bij de hand hebben. Er vanuitgaande dat we ergens een plaats hebben met 220v voorziening. Ook voorzien we de watervoorziening van een filter om altijd verzekerd te zijn van schoon zuiver water. In plaats van de standaard Truma boiler, kiezen we uiteindelijk, nadat de truma boiler (van kunststof) was stuk gevroren, voor een roestvrijstalen model. Het kapot vriezen gold in dit geval ook voor het waterzuiveringsfilter, ook dit is iets om tijdig voor de intrede van de vorst te verwijderen. 
pomp